Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Η ΘΈΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ

"Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ" Β ΟΥΓΚΏ.

Η θέση των γυναικών στην κοινωνία έχει να παίξει πολλούς ρόλους: της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, και πάνω από όλα το ρόλο του σημαίνοντος ατόμου.
 Το γυναικείο φύλο, αποτελεί μια ταξική κοινωνική κατηγορία, στην οποία υπάρχουν γυναίκες που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα μεσαία στρώματα και στην αστική τάξη.


 Η εμφάνιση κάποιων φυλετικών προβλημάτων στις γυναίκες όλων των τάξεων και στρωμάτων, μπορεί να υπάρχει μόνο στη βάση της ανισότιμης σχέσης με τον άνδρα στην κοινωνική παραγωγή και τη σχέση της με την αναπαραγωγή του γένους και το οικογενειακό νοικοκυριό. Σ' αυτή τη βάση μπορεί να εμφανίζονται κάποια κοινά ζητήματα (ιδέες, προκαταλήψεις, βία, σεξουαλική παρενόχληση, αποκλειστικός ρόλος στο νοικοκυριό), στις γυναίκες.



 Σταδιακά, οι γυναίκες μετά από σκληρούς αγώνες πέτυχαν την εξύψωση τους μέσα στον οικογενειακό χώρο (καθιέρωση γονικής μέριμνας, κατάργηση προίκας, κοινή συνεισφορά στις οικογενειακές ανάγκες κ.λ.π.), την κοινωνική χειραφέτηση (ελεύθερη επιλογή επαγγελμάτων, ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας κ.λ.π.) και την πολιτική χειραφέτηση.













Ειδικότερα, οι γυναίκες που διαμένουν μόνιμα στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουν ποικίλες διαφορές από τη ζωή στα αστικά κέντρα. Αυτές οι διαφορές κατά κύριο λόγο έχουν προέλθει από το διαφορετικό περιβάλλον (γεωγραφική θέση, πληθυσμός, κοινωνία κτλ) και τη διαφορετική απασχόληση των ανθρώπων του χωριού (επάγγελμα, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου κ.α).



Η Ριολίτισσα αγρότισσα είναι η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνικής ζωής, ο στυλοβάτης της αγροτικής οικογένειας. Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος και το γεγονός ότι στην ύπαιθρο κρατιούνται ακόμη οι παραδόσεις, σίγουρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γυναίκα αγρότισσα.
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ριολίτισσα Αγρότισσα

Η Ριολίτισσα Αγρότισσα
Η θέση της γυναίκας

Συνολικές προβολές σελίδας